juli 2nd, 2019 by Aqua Nor

De Innovasjonsprisnominerte: Mørenot Robotics

En travel robot som holder nota ren

Mørenots selvgående undervannsrobot skal redusere behovet for notspyling og impregnering. Det kan gi flere positive ringvirkninger for både fisk og miljø. 

Mørenot Robotics AS fra Bodø er nominert til Stiftelsen Nor-Fishings Innovasjonspris for utviklingen av en selvstyrende undervannsrobot. Roboten hindrer groepåslag ved hjelp av lavintensitets børsting. Notroboten blir lansert under årets Aqua Nor.

– NetRobot X2 er et praktisk verktøy for røkteren som miljøet og fisken nyter godt av. Roboten settes på en ren not og holder biofilm unna, slik at det ikke rekker å gro til, sier utviklingsansvarlig i Mørenot, Yngve Askeland.

Han forteller at roboten går i et forhåndsprogrammert mønster på notveggen. Børstene på roboten sørger dermed for at groe ikke får tid til å feste seg.

– Normalt sett fester groen seg etter noen dager på en ren not. Det varierer litt fra lokalitet til lokalitet – og problemet er gjerne større jo lengre sør i landet man kommer.

Utviklingsansvarlig, Yngve Askeland

Unngå notspyling og impregnering
Askeland forteller at oppfinnelsen skal minske konsekvensene av notspyling.

– Vi ser at notspylingen er dårlig for miljøet på grunn av både klimagasser og dieselbruk – og at det også stresser fisken. Hyppig notskifting i tillegg er en stor kostnad som øker rømningsfaren. Da er det lurt med en automatisert kar som fyker rundt på notveggen og holder den ren, ler Askeland.

Oppfinnelsen er også et alternativ til notimpregnering, og dermed et svar til næringen, som ønsker å kutte bruken av kobberholdig impregnering.

– I dag brukes kobber og andre tungmetaller i notimpregnering for å forsinke groing. Nå ser vi at næringen vil redusere dette og da er kontinuerlig børsting av notveggen et miljøvennlig alternativ.

Travel renholder
Roboten minner om robotstøvsugerene mange har hjemme. NetRobot X2 trenger imidlertid ikke å lades opp og har elektriske thrustere som sikrer riktig trykk inn mot notveggen. En stor merd deles vanligvis opp i fire soner, hvor roboten kan manøvrere opp og ned langs hele notveggen.

– I løpet av én dag rekker den gjerne å børste en sone 10-12 ganger. Fisken liker den veldig godt. Roboten er helelektrisk og støyfri, og drives via en kabel som plugges i strømforsyningen på merdkanten.

– Kabelen gjør det også mulig å overføre data. Via et modem i koblingsboks på merd kan vi fra kontrollrommet justere innstillinger, logge driftstid og oppgradere programvare etter behov.

Askeland forteller at utviklingen av NetRobot X2 har vært et langt løp hvor hovedutfordringen har vært å få roboten til å gå jevnt og holde seg stabil mot notveggen.

– Den har prestert fint i testtank med turer på opptil 20 km. I merder er det andre utfordringer med strøm og bølgebevegelser.  Å få thrusteroppsettet til å fungere stabilt har vært litt av nøkkelen for å komme i mål.

Selvgående: Fisken trives med NetRobot X2 på plass i merden. I videoen kan du se hvordan roboten fungerer i praksis.

«Internet of things»
Roboten er i dag koblet opp mot nettet slik at man har kontroll på enheten. I fremtiden er det enda flere muligheter – og Askeland trekker frem både «internet of things» og inkorporering av sensorer i merden som kan snakke med roboter og hverandre.

I dag er 22 roboter ute hos kunder for langsiktig testing. Planen er å utvikle et operasjonssenter som har kontroll på oppfølging av utstyret som er ute.

– NetRobot X2 er ikke en ren «quick fix». Brukeren må ha et  forhold til hvordan de skal bruke produktet for at det skal bli en suksess på lik linje med annen etablert teknologi i bransjen vår. Vi kommer til å ha en tett dialog og oppfølgning med kunder som har den i bruk – og bygge ut service- og supportfunksjoner underveis.

Stolt over nominasjonen
Askeland forteller at Mørenot er stolte over å bli nominert til Innovasjonsprisen.

– Prisen henger veldig høyt i leverandørindustrien fordi den viser at man har gjort noe som fortjener å bli lagt merke til. Det er en meget kompetent jury som vurderer kandidatene, og vi er beæret over å være nominert, sier Askeland.

– Vi forventer at messen blir like stor som den pleier å være og håper på mye blest rundt not-roboten. Aqua Nor er alltid en travel uke med mange spennende møter som vi ser frem til, avslutter han.

Stiftelsen Nor-Fishing

Messeadresse:
Trondheim Spektrum
Klostergata 90
7030 Trondheim

Besøksadresse:
Stiftelsen Nor-Fishing
Pirsenteret
Havnegata 9, inngang 1
7010 Trondheim

Postadresse:
Stiftelsen Nor-Fishing
Postboks 1251, Torgård
7462 Trondheim
Telefon:
+ 47 73 56 86 40
E-post:
post@nor-fishing.no

Her kan du se nettsidene til Nor-Fishing

nyhetsbrev

Vi vil bare sende deg mest mulig relevant informasjon. Kryss ut en eller flere av boksene under slik at vi vet hvilken type informasjon vi skal sende deg.